Robeco beleggersagenda: Een onbetaalbaar talent

Inside information can break the bank of England. Ga altijd uit van de feiten en vertrouw alleen op je eigen oordeel.” Dat was het motto van Wallstreet Exchange multimiljonair Bernard Baruch. Daarin werd hij honderd jaar geleden bevestigd op yom kipoer, grote verzoendag. Hij eerbiedigde de rust die volgens de joodse traditie verplicht is op deze heilige feestdag. Daarom reageerde hij niet op de tientallen paniekerige telefoontjes van collega’s, om zijn Amalgamated Copper waarden te verkopen. De markt stond op instorten en als hij niet snel zou verkopen …… Baruch deed helemaal niets. Daardoor was hij een van de weinigen die in 1901 met winst uit de Amalgamated Copper crisis te voorschijn kwam.
Voor Baruch, die al jaren met vallen en opstaan speculeerde op Wallstreet, was deze overwinning de doorbraak. Een jaar later mocht hij zich multimiljonair noemen, met een geschat vermogen van 32 miljoen dollar. Hoewel Wallstreet tycoon J.P. Morgan hem spottend just a successful gambler noemde, slaagde zijn aanpak wonderwel. Voor zijn veertigste mocht hij zich rekenen tot de rijken der aarde. Zijn geheimen? Acht lessen die ook heden ten dage heel logisch en bruikbaar lijken:

  • Speculeren nooit, tenzij u er helemaal voor gaat en het uw enige echte bezigheid is. Hobby-speculanten raken gegarandeerd hun geld kwijt.
  • Handel niet naar de informatie van insiders. Zij zien door de bomen het bos niet meer.
  • Zorg voor een sterke kasreserve en zet onder geen voorwaarde uw laatste geld in.
  • Koop nooit een aandeel, tenzij u alles, the facts and figures, van de betreffende onderneming weet.
  • Wees niet te trots om uw ongelijk te bekennen en uw verlies te nemen.
  • Spreek met niemand over uw plannen, anders wordt uw handelen vertroebeld door trots en ijdelheid.
  • Koop als de markt laag is, als iedereen pessimistisch is en de wanhoop nabij. Verkoop als de markt stokt in een opwaartse golf, als iedereen optimistisch is.
  • En onthoud: u leert meer van uw fouten dan van uw successen.

Met name in spoorwegwaarden maakte Baruch veel winst. Juist in deze jaren moesten veel van de spoorwegmaatschappijen, de booming business van de jaren daarvoor, het hoofd bieden aan een moordende concurrentie. Maatschappijen die niet in staat waren te consolideren, andere spoorwegen over te nemen  of de juiste samenwerkingsverbanden aan te gaan, gingen onherroepelijk ten onder. Het was de kunst om de waarden van de winnende ondernemingen in handen te krijgen. Wie investeerde in de verkeerde spoorweg zat fout: die had waardeloze papieren in bezit. Baruch had de gave om de winnaar van morgen te herkennen. Daarop zette hij zijn geld.

De belegger van nu heeft dezelfde gave nodig. Door schaalvergrotingen en fusies, zal een handvol grote bedrijven de markt kunnen domineren. Dat geldt met name voor de ICT sector. Van de honderden actieve bedrijven zal op de lange duur slechts een twintigtal een rol van betekenis spelen. Wie zullen de marktleiders zijn? De hedendaagse belegger, die net als Baruch een scherpe neus heeft voor het bedrijf met de beste toekomst, beschikt over een onbetaalbaar talent.